Zanimljivosti / Pamukale: bele stene i termalni izvori

 

Možete bosonogi šetati po izvorima, kupati se u nekom od termalnih kupatila, a ukoliko odlučite da odsednete u nekom od obližnjih pansiona, domaćini vas mogu povesti u noćni obilazak ruševina i travertina.


pamukale

Pamukale, jedno od najznačajnijih prirodnih obeležja Turske i svakako unikat u svetu svake godine privlači sve više posetilaca.


Zbog svog bajkovitog izgleda često se poredi sa snežnim terasama, ili zamrznutim vodopadima. No, ovo mesto, nazvano Pamukkale (dvorac pamuka), nema veze sa snegom.


Krečnjačke stene zaslužne za ovakav izgled nastajale su hiljadama godina i to taloženjem kalcijuma. Tektonsko pomeranje tla u bazenu reke Menderes je uzrokovalo potrese, ali ujedno i izdizanje velikog broja izvora vrele vode. Voda jednog od tih izvora sa visokom koncentracijom minerala je zapravo "krivac" za stvaranje Pamukala. Prema jednoj od legendi koja se vezuje za ovo mesto dovoljno je samo 10 minuta provesti u ovoj vodi (čija temperatura može da dostigne i 35 stepeni celzijusa) kako bi se podmladili 5 godina.


pamukale

Na njegovim termalnim izvorima je izgrađen je antički grad Hierapolis u 2. veku p.n.e. kao lečilište. U Hierapolisu se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika i originalne ranohrišćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno s termalnim izvorima Pamukale, upisan kao UNESCO-va svetska baština. Muzej u Hierapolisu drži kolekciju predmeta iskopanih na tlu starog Hierapolisa. Iza muzeja nalazi se velika Bazilika iz 6. veka. Tu su još i Apolonov hram, kao i amfiteatar koji je i dan danas u dobrom stanju. Tokom leta tu se održava veliki internacionalni muzički festival Pamukkale budući da je kapacitet prostora oko 7.000 mesta.


Ovo područje se nalazi u dolini reke Menderes koje ima umerenu klimu skoro cele godine. Pamukale su nastale zbog velike količine kalcijum karbonata u vodi koja ovde izvire iz 17 izvora. Kalcijum karbonat svojim taloženjem prvo formira mekane, a kasnije tvrde tvorevine koje mi prepoznajemo kao kadice, no, tako ih je zvala i Kleopatra koja je koristila ovo mesto neobične lepote kako bi u termalnoj vodi preporodila svoj ten. Istina je da je ovo mesto nekada služilo kao lečilište ili ogromni spa u prirodi, jer su blagotvorni uticaji tople vode bogate mineralima i te kako bili cenjeni.


pamukale

Ukoliko ste u prilici pokušajte da organizujete svoj polazak predveče, preko dana na termama je gužva. Gomila izletnika juri da se uslikaju na 'snežnoj podlozi'. Uglavnom prate vodiča i brzo se menjaju.


Budite hedonista i razmazite se ušuškani u mlečnobeli zagrljaj tople vode i sačekajte da gužva mine. Ovde inače blešti belina na skoro uvek 40 stepeni, ali u smiraj dana izvadite svoj fotoaparat i uslikajte Pamukale u ružičastom i plavom svetlu, kako sunce silazi tako i one menjaju svoju boju, čarobno i neponovljivo.


pamukale

  
Pratite nas
     

Zanimljivosti
 
 
 

Adresa

Trušova 80
32300 G. Milanovac, Srbija

Telefon

+381 (0) 32 700 984
+381 (0) 63 607 345
+381 (0) 64 20 88 481

E-mail